Olasılık teorisi sözde "şansa" bağlı olguları inceler; yani zarlar, yazı tura gibi. İstatistikte ise "Gerçek" olaylar hesaplanır, doğum oranları, ölüm oranları gibi. Diğer bir deyişle olasılık teorisi denklemler oluşturmak içindir, bunlarda istatistikleri elde etmekte kullanılır.


Laplace şeytanı; her şeyi bilebilen, geçmişi ve gelecekte olabilecekleri bilebilecek bir varlığı tanımlamak için kullandılar.


Gerçeği tahmin etmenin en iyi yolu doğru cevabı hesaplamak değil, en az yanlış olan cevabı hesaplamak olduğunu Laplace kanıtladı.


Deta, Alfa, Deta, Teta = Beyin dalgaları
Hertz biriminde ölçümle bir saniyede dalganın kendini ne kadar sık tekrarladığı görülüyordu. Dört beyin dalgası her zaman hareketli olur, ama bellirli süreler zarfında bir dalga diğerine göre baskınlaşır.


Alfa dalgaları; sakin yetişkinlerin yoğun dalgaları. Bu dalgalar en çok insan gün içinde hayallere daldığında yükselir ve o zaman bilinçsizliğe doğru bir kayış olduğu düşünülür. Bunun hafıza ve öngörüyle ilişkisi vardır.



Beta dalgaları; insanlar gözlerini açtıklarında veya aktif bir şekilde başkalarını dinlediklerinde, düşündüklerinde veya blgileri algıladıklarında hareketlenirler.


Tete dalgaları; yaratıcılıkla, rüyalarla ve fantazilerle ilgilidir. Bilinçli yetişkinlerde Teta dalgalarının baskın olması pek doğal değil. Ancak çocuklarda 13 yaşına kadar baskın olur.


Deta dalgaları; sezgileme gücüyle ilgilidir.




De Moivre şansın bir yanılması olduğuna inanıyordu. Hiçbir şeyin şans eseri olmadığını ileri sürdü. Yani, sözde rastgele, gelişigüzel olan her şeyin aslında bir fiziksel nedeni olduğunu savundu. Örneğin: Parayı havaya attığında bunun yazı ya da tura gelme olasılığı şansa bağlı değildir. Eğer para atıldığında bunu etkileyen tüm fiziksel faktörleri hesaplanabilirse, örneğin parayı fırlatan elin yüksekliği, yerden yüksekliği, parayı fırlatmak için ne kadar güç harcadığı, rüzgar veya hava akımı, paranın dolaşımı felan gibi, o zaman yazı mı tura mı geleceği yüzde yüz bilinebilir.


İnsanlar evrenin belli gerçeklerini ölçebilecek becerilere sahip değildir. Yani, olaylar her ne kadar rastgele görünsede, tamamen fiziksel gerçeklerle koşullandırılmıştır ve böyle belirlenirler. Böyle düşünenlerin akımına determinizim denir. Deterministler hiçbir şeyin belirsiz olmadığına inanırlar; her şey önceki bir sebebin sonucu olarak ortaya çıkar ama biz bu sebebin ne olduğunu bilemeyiz.


De Moivre; fiziksel verileri kullanarak sözde tahmin edilemez olan şeyleri tahmin ediyordu hep. Öleceği günü de öngördü. De Maivre, hayatının son birkaç ayında her gece on beş dakkika fazla uyuduğunu fark etti. O bir determinist olduğu için o veriyi doğal sonucuna kadar hesapladı. Eğer uykusu her gece on beş dakika uzarsa o zaman 24 saat uyuyacağı gece ölecekti. Bu günü de 27 Kasım 1954 olarak belirtti. Ve o gün, aynen hesapladığı gibi, De Moivre öldü.


Bir an için doğanın tüm güçlerinin ve bunu oluşturan tüm varlıkların konumlarını algılayabilen bir canlı olduğunu düşünürsek -ve bunun bu verileri inceleyebilceğini de düşünürsek- aynı anda evrendeki en büyük varlıkları en küçük atomları da hesaba katacak bir hesap yaparsa, hiçbir şey belirsiz değildir ve gelecek de, aynen geçmiş gibi, gözlerinin önündedir.
Laplace Olasılık Hakkında Felsefi Denemeler

Comments (4)

On 24 Ağustos 2009 02:05 , SaydeK® dedi ki...

Yeni başladım bu kitabı okumaya..

Bir kitap için hiç bir zaman iyi kötü ayrımım olmadı ama, işte benim okuyacağım tür budur diyebilirim..Okurken beni etkiliyen bir sonraki sayfa için heyecanlancağımı düşünmezdim..

Empatide yanında bekliyor,bu biter bitmez ona başlıyorum :)

Teşekkürler Güldencim.

 
On 24 Ağustos 2009 03:08 , Gülden dedi ki...

bu tarz kitapları seven biri olarak söylüyorum. Empatiyi daha çok beğeneceksin:))

 
On 31 Ocak 2014 23:11 , Adsız dedi ki...

okuyun okuyun okuyun okuyun

 
On 31 Ocak 2014 23:14 , Adsız dedi ki...

»Amargi Hillier\ Beynin Gizli Güçleri »Nil Gün\Mutluluk Kitabı »R.Şanal\Kıl Dönmesi »R.Şanal\Kuantum Olumlama »R.Şanal\Özün Sözü »Richard Bandler~John Grinder\NLP Trans ve Değişim » Daniel Goleman\Duygusal Zeka
bunlarida okuyun

 
Computer Blogs - Blog Catalog Blog Directory BlogKüme'yi destekliyorum